Hoe scherp je als kledingmerk je merkpositie aan, zonder je huidige klanten van je te vervreemden? Deze vraag speelt al enige tijd bij het snelgroeiende kledingmerk Studio Anneloes. Studio Anneloes wil qua collectie een iets zakelijker en wereldse uitstraling ontwikkelen en tegelijkertijd de huidige meer casual georiënteerde klanten aan boord houden.

Hoe krijg je hier inzicht in? Miles Research heeft samen met Bureau Lidwien van de Ven in kaart gebracht wat de mogelijkheden zijn voor uitbreiding van de klantportfolio. Gezocht is naar een onderzoeksmethode die past bij de shoppers van nu. WhatsApponderzoek bleek hier perfect te passen. Stijlfoto’s en vragen over persoonlijke voorkeuren zijn enthousiast beantwoord door meer dan 500 van de 3.000 uitgenodigde kopers van Studio Anneloes.

Op deze wijze hebben we interessante informatie opgehaald voor Studio Anneloes én tegelijkertijd deelnemers voor kwalitatief onderzoek geselecteerd. Ruim 300 mensen gaven na het beantwoorden van de vragen aan graag mee te willen denken in een kwalitatieve vervolgfase.

De hoge respons geeft aan dat de deelnemers het leuk vinden om op deze manier aan onderzoek mee te doen. Daarnaast speelt de goede relatie mee die Studio Anneloes heeft met haar klanten. Het merk Studio Anneloes heeft echte lovers. Dit is heel goed te zien in de NPS van maar liefst 58, die klanten aan Studio Anneloes geven.

Om de resultaten goed weer te geven bouwden we een dashboard in PowerBI. Juist omdat WhatsApp zoveel mogelijkheden biedt, bijvoorbeeld grafisch, maar ook op het gebied van voice, was dit een prettige manier om de resultaten te bekijken. Op deze manier konden we op basis van bijvoorbeeld de NPS vraag echt meeluisteren naar wat de klanten van Studio Anneloes vonden. Heel erg leuk om zo door de quotes te scrollen en te horen wat klanten van je vinden.

Eén van de uitkomsten van het kwantitatieve onderzoek is dat de herpositionering geslaagd lijkt. Zowel de zakelijke als de huidige klanten voelen zich aangesproken tot de nieuwe koers. Om inzicht te krijgen in de behoeften van de verschillende typen en de visie ten aanzien van de herpositionering heeft Bureau Lidwien van de Ven een drietal groepsgesprekken uitgevoerd.

Ook binnen het kwalitatieve onderzoek is WhatsApp van toegevoegde waarde. In dit geval hebben we een huiswerkopdracht via WhatsApp uitgezet. Van de 15 respondenten deden er 14 netjes op tijd hun ‘huiswerk’. Dit is vervolgens gebruikt als voorbereiding op de groepsgesprekken. Ook is op deze wijze inzicht verkregen in de individuele voorkeuren. Zo hebben we voorafgaand aan de groepsgesprekken goed inzicht gekregen in de Studio Anneloes merk- en website beleving van de respondenten. Hierdoor was het mogelijk om tijdens de groepsdiscussie sneller de diepte in te gaan.

Ook tijdens de groepsdiscussie blijkt dat zowel de wereldse en de meer casual gerichte klanten zich tot de nieuwe positionering aangetrokken voelen. We weten nu dus niet alleen dat het zo is op basis van kwantitatieve onderzoek, maar ook waarom het zo is op basis van het kwalitatieve onderzoek.

De nieuwe koers van Studio Anneloes blijkt dus aan te slaan bij de klanten en is het risico op ‘vervreemding’ beperkt. Qua methodiek werkt deze ‘onderzoeksjourney’ perfect: snel, efficiënt en niet onbelangrijk: ook erg leuk voor de respondent!

Ook interesse om een keer een dergelijk traject mee te maken? Neem dan contact op met eric@miles-research.com of info@bureaulidwienvandeven.nl